![]()
Na trasie z Rybnika do Raciborza (droga 935) w przepięknej scenerii lasów i wąwozów posadowiony jest świetnie prosperujący Obiekt Gastronomiczno-Hotelowy.
Firma ma zbudowaną dobra markę. Rozwinięte usługi cateringowe w całym powiecie. Czynną restaurację, funkcjonujący hotel i podpisane umowy na 3 lata do przodu na zorganizowanie imprez rodzinnych i biznesowych.
Organizowane są śluby w plenerze, szkolenia zakładów pracy, imprezy okolicznościowe. Wartością dodaną jest stała załoga zatrudniona od lat na umowy o pracę.
W granicach posiadłości funkcjonuje wąwóz: śluby w plenerze, palenisko na imprezy przy ognisku, Karczma na imprezy do 26 osób, plac zabaw, dwa wybrukowane parkingi. Wszystko na terenie zamkniętym 9228mkw.
Obiekt charakteryzuje się wysokim standardem wykończenia pomieszczeń. Do działalności usługowej wykorzystano dwie sale wraz z zapleczem gastronomicznym oraz pokoje hotelowe.
Na terenie nieruchomości wybudowano parkingi, założono ogród, oczko wodne oraz obiekty małej architektury, które wpływają na uatrakcyjnienie podstawowej funkcji budynku gastronomiczno-hotelowego. Bezpośredni dostęp do drogi 935.
W sąsiedztwie obiektu funkcjonuje karczma 100 mkw w stylu góralskim wyposażona we wszystkie instalacje, w której organizowane są imprezy okolicznościowe do 26 osób. Obok zaprojektowano plac zabaw oraz magazyny 32mkw ocieplone, wolnostojące.
Istotnym elementem funkcjonowania obiektu jest rozwiązanie techniczne w postaci systemu ( podziemny gruntowy wymiennik ciepła wykonany w technologii antybakteryjnej i antygrzybicznej o wydajności 12 000 m3/h) związanego z oszczędnym ogrzewaniem obiektu (około 50% oszczędności) i utrzymaniem temperatury w okresie letnim (klimatyzacja)
Lokal składa się z dwóch niezależnie funkcjonujących restauracji oraz hotelu.
Funkcje restauracji o charakterze domu weselnego pełni lokal w przyziemiu. Na jednym poziomie usytuowano część dla klienta i zaplecze kuchenne. Część dla konsumenta zajmuje: przedsionek, hol wejściowy, sala konsumpcyjna z bufetem, parkiet taneczny, miejsce dla zespołu muzycznego, toalety dla kobiet, mężczyzn oraz dla inwalidy.
Zaplecze kuchenne zaprojektowano na tym samym poziomie i składa się z kuchni właściwej, zmywalni, rozdzielni, magazynów, pomieszczenia do dezynfekcji jaj, pomieszczenia na odpadki i obróbki warzyw, dwa pomieszczenia chłodnicze, uzdatniacz wody.
Na poziomie przyziemia zaprojektowano także kotłownię gazową, 2 nagrzewnice powietrzne niezależne do każdej restauracji, piec dwufunkcyjny do podgrzewania wody użytkowej i ogrzewania hotelu oraz WC dla personelu.
Funkcję restauracji ogólnodostępnej, czynnej codziennie pełni lokal na parterze, w którym organizowane są zamknięte imprezy okolicznościowe w poszczególnych salach tej restauracji tak, aby nie zakłócać codziennej obsługi dla odwiedzających z zewnątrz.
Na jednym poziomie zlokalizowano: część dla klienta i zaplecze kuchenne. Część dla klienta zajmuje przedsionek, hol komunikacyjny, sala konsumpcyjna z bufetem i recepcją, sala kominkowa, aneks konsumpcyjny, toalety dla kobiet, mężczyzn, inwalidy, natryski dla pracowników.
Zaplecze kuchenne zaprojektowano jako kuchnię właściwą z przygotowalniami, zmywalnią, rozdzielnią, magazynami, podręcznym bufetem, pomieszczeniem chłodniczym z regałami. Pozostałe magazyny w przyziemiu.
W części hotelowej obiektu mieszczą się: 7 pokoi, biuro kierownika, pomieszczenia szatni i sanitariaty dla personelu, magazyn pościeli. Klatką schodową przechodzi się do holu i stamtąd do pokoi. Pokoje to pomieszczenia o wielkości od 16,8 do 30,5 m kw wraz z łazienkami.
OPIS TECHNICZNY OBIEKTU:
Ławy fundamentowe zbrojone o wysokości 40cm i szerokości od 50 do 110cm z betonu. Zbrojone stalą oraz strzemionami. Łączenie ław fundamentowych ze ścianą betonową prętami stalowymi. Poziom posadowienia ław- 5,63 m
Stopy fundamentowe żelbetonowe wszystkie o wysokości ław- 60 cm. Łączenie stopy ze słupem za pomocą prętów. Poziom posadowienia stóp -5,83 m.
Ściany piwniczne wykonano jako betonowe szerokości 30 cm, zbrojone prętami stalowymi, zbrojone po obu stronach ścian.
Ściany nadziemna wykonane z pustaków POROTHERM na zaprawie cementowo-wapiennej o grubości 44cm.
Stropy nadziemna i parteru zaprojektowano jako stopy monolityczne żelbetonowe, wykonano z betonu i stali. Zbrojenie siatkami zgrzewanymi. Pociągi zaprojektowano jako monolityczne z betonu i stali. Oparciem dla podciągów są słupy żelbetonowe o wymiarach 30 cm zbrojone stalą.
Klatkę schodowa zaprojektowano jako schody wachlarzowe, łączące przyziemie z poddaszem. Schody oparte na belach stropowych. W budynku znajdują się również schody pomocnicze z piwnicy na parter, płytowe trójbiegowe, wykonane z betonu zbrojone stalą. Nadproża z elementów prefabrykowanych. W ścianie betonowej nadproże stanowi wieniec żelbetonowy. Okna w wieży posiadają nadproża żelbetonowe. Więźba dachowa – mansardowa o wiązarach płatwiowo-jętkowych, pokryta dachówka ceramiczną KARPIÓWKĄ, obróbki blacharskie miedziane. Kominy omurowane cegłą klinkierową licowaną na zaprawie cementowej. Elewacja- tynki mieszane w kolorze kości słoniowej jasnej. Cokół z okładzin płytek klinkierowych.. Stolarka kamienna i drzwiowa na indywidualne zamówienie. Drzwi wewnętrzne i zewnętrzne wykonane z litego dębu. Okna z roletami, a dostępne od terenu z systemem antywłamaniowym.
ZAGOSPODAROWANIE TERENU:
-Wybudowano zbiornik przeciwpożarowy ok 200 m3 wody, która oszczędnościowo pozyskiwana jest z parkingów i dachów po uprzednim oczyszczeniu przez separator substancji ropopochodnych. Woda wykorzystywana jest do uzupełnienia zbiornika i celów gospodarczych co pozwala uzyskać kolejne oszczędności
-Zbiorniki wodne podziemne 50 m3 i 20 m3
-Kontenery
-Trawniki
-Oczka wodne
-Drogi dojazdowe
-Parkingi utwardzone z kostki betonowej na 50 miejsc postojowych + dwa autobusy.
-Ciągi piesze
-Zieleń :krzewy, drzewa ozdobne
-Plac zabaw
Nieruchomość jest wyposażona w urządzenia infrastruktury technicznej tj. instalację elektryczną, wodociągową, kanalizacyjną, gazową.
Powierzchnia zabudowy 350 mkw
Kubatura 4922,5 m3; Powierzchnia użytkowa zajazdu ZŁOTA IGLICA 983,1 mkw